Asi ani nenájdeme botník, v ktorom by nemal svoje čestné miesto aspoň jeden pár semišových topánok. Či už sú to semišové čižmy nad kolená, semišové sandále alebo semišové tenisky. Obľubujeme ich natoľko, že ich vlastníme hneď niekoľko a siahneme po nich pri každej príležitosti. Blato, voda alebo iné nečistoty však semišovým topánkam vôbec nepristanú. Dnes si preto prezradíme, ako vyčistiť semišové topánky a ako sa o ne starať, aby vydržali čo najdlhšie ako nové.

Čo je semiš?

Aby sme vedeli vyčistiť semišové topánky, musíme poznať materiál, s ktorým pracujeme. Pravý semiš je druh kože, ktorý sa vyrába brúsením po rubovej strane. Nadobudne tak vzhľad jemných krátkych chĺpkov. Pravý semiš sa vyrába zo zvieracej kože, čo nie je úplne lacná záležitosť. Lacnejšou alternatívou je umelý semiš. Vyrába sa z polyesterových mikrovlákien a na pohľad sa od pravého semišu veľmi nelíši.

Semiš je vďačný materiál. Vyzerá vkusne, väčšina kúskov zo semišu je nadčasových a hodí sa takmer ku všetkému. Nie je preto nezvyčajné, že po semišových topánkach siahneme pri každej príležitosti. Či už nás čaká prechádzka do lesa, rande alebo chceme zladiť oblečenie do práce. A tu sa náš príbeh začína zauzľovať. Nepriazne prírody akoby čakali na to, kedy vykročíme v milovaných semiškách z domu a hneď začne snežiť, pršať či tvoriť sa blato. Ak máte doma semišové tenisky alebo čižmy viete, že je veľmi náročné ich očistiť.

Malé odporúčanie na úvod: Na prechádzky prírodou či festivaly, kde je veľmi pravdepodobné, že sa vaše topánky môžu zablatiť alebo vám ich niekto postúpa, si radšej obujte topánky z iného materiálu. Napríklad kožené tenisky, lakované čižmy alebo gumáky. Tieto materiály sa ľahšie očistia a vy predídete slzám za zablatenými semišovými topánkami. Príroda je mocný živel a niekedy nás vie poriadne prekvapiť. Ráno ešte svieti slnko a poobede už padá dážď. Ak sa vám niečo takéto prihodilo, vyskúšajte naše tipy ako vyčistiť semišové topánky.

#1 Ako vyčistiť semišové topánky čo najšetrnejšie

Zasiahol vás na prechádzke dážď alebo si to vaše neposlušné semišové topánky nasmerovali rovno do mláky? Povrch semišu vysušte jemným poťukávaním handričkou alebo iného dobre sajúceho materiálu. Pokrčte novinový papier a vložte ho do vnútra topánky. Vysaje vlhkosť z vašich topánok a udrží ich tvar. Nikdy semišové topánky nedávajte pod radiátor alebo ku krbu a už vôbec ich nefénujte. Vysoké teplo im neprospieva a mohli by zmeniť svoj tvar. Nedávajte ich ani na priame slnko, predídete tak vyblednutiu.

Vaše semišové topánky pokrývajú kúsky blata? Nesnažte sa ho zotrieť, ak je ešte mokré. Zbytočne by ste ho rozmazali možno aj po celej topánke. Jednoducho počkajte, kým blato nezaschne a samo neodpadne. Pri oboch metódach môžete topánku ešte dočistiť kefkou na semiš z našej čistiacej sady na semiš a nubuk Eraser. Ak ju práve nemáte po ruke, môžete použiť aj jemnú zubnú kefku. Dávajte však pozor, aby na nej neostali zvyšky pasty. Mohla by semiš zafarbiť na bielo.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako odstrániť zápach z topánok

#2 Ako vyčistiť semišové topánky s pomocníkmi zo starostlivosti o obuv

Kefku na semiš sme už spomínali. Je dobré ju mať doma pre každý prípad a pravidelne ňou očistiť semišové topánky po každom použití. Aj keď je vonku dokonalé počasie na semišové tenisky, drobné nečistoty prachu sa na ne nalepia za akéhokoľvek počasia a vy si to ani nevšimnete. Nezaberie to veľa času a životnosť semišu tak môžete predĺžiť o niekoľko mesiacov či rokov. Aj pri semišových topánkach platí pravidlo, že ak sa o ne nestaráte, dvakrát vám to vrátia.   

Šikovní sú vždy pripravení a majú doma poriadnu zásobu čistiacich prostriedkov. Poriadnu myslíme kvalitou a nie množstvom. Stačí vám jeden univerzálny čistiaci prostriedok, ktorý môžete použiť na semiš, kožu, ale aj syntetiku. Vrelo odporúčame Čistiaci roztok na topánky Shoe Cleaner.

#3 Ako vyčistiť semišové topánky – domáce prostriedky

Nestihli ste si urobiť zásoby na čistenie obuvi? To vôbec nevadí. Vyskúšajte domáce pomôcky, ktoré očistia vašu obuv.

  1. Nasypte 1 hrsť ryže do pančuchy (siloniek) a vložte do topánky. Ryžu môžete nechať v topánke aj celú noc. Krásne vysaje vlhkosť z vašej semišovej topánky. Použiť môžete aj novinový papier, ktorý sme už spomínali, alebo kuchynské utierky.
  2. Kuchynský ocot a vodu zmiešajte v pomere 1:1. Do roztoku namočte handričku na obuv alebo kuchynskú utierku a jemne pretrite špinavé časti semišu. Handričku premyte v čistej vode a jemne ňou ešte raz prejdite po topánke.
  3. Na mastné fľaky nasypte kukuričný škrob alebo múku. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín alebo aj celú noc. Ráno topánku od múky očistite a ešte pretrite mokrou handričkou.
  4. Prilepená žuvačka alebo niečo iné? Nie a nie sa toho zbaviť? Skúste miesto jemne „opilníkovať“ alebo použiť najjemnejší brúsny papier.

#4 Starajte sa o semiš a vydrží roky!

Prvou vecou po kúpe semišových topánok, by mala byť ich impregnácia. Už viete, že semiš sa s vodou nekamaráti. A viete aj to, že počasie je nevyspytateľné. Najlepšie čo teda môžete urobiť, je ochrániť obuv pred vlhkosťou pridaním impregnátu. Vytvoríte tak dostatočnú ochrannú vrstvu.

Keď sa vrátite z prechádzky, semišové topánky ešte neodkladajte. Venujte im minútku času. Očistite ich od nečistôt kefkou na semiš alebo inou metódou na čistenie semišových topánok, ktoré sme spomínali. Aj keď špinu nevidíte prejdite vaše semišky jemnou handričkou. Nejaké drobné nečistoty sa určite do jemných chĺpkov zachytili. Po očistení topánky znovu nastriekajte impregnačným sprejom. Až keď je o semišové topánky dobre postarané, môžete ich s čistým svedomím odložiť do botníka.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako roztiahnuť topánky

Niekto by teraz mohol polemizovať a rozmýšľať nad kúpou topánok z iného materiálu. Musíme však na záver dodať, že o všetky topánky sa treba starať podobným spôsobom. Je to o niečo jednoduchšie za pomoci odborníkov v starostlivosti o obuv. Ak máte doma napríklad zablatené biele tenisky a neviete si s tým dať rady, na našom blogu sa dozviete aj ako vyčistiť biele tenisky.  

Všetky metódy sme dobre odskúšali, ale každá topánka je svojim spôsobom jedinečná. Môže sa stať, že uvedené metódy nebudú úspešné a obuv môžu poškodiť. Popísané tipy v tomto článku používate na vlastné riziko a nemôžu byť použité na prípadné sťažnosti či reklamácie.