Medvedí cesnak má detoxikačné vlastnosti, podporuje imunitný systém a obličky, znižuje vysoký krvný tlak, a má aj mnoho ďalších pozitívnych účinkov. Oplatí sa ho zaradiť do svojho jedálnička.
Určite vo svojom okolí poznáte miesta, kde medvedí cesnak rastie. Ak nie, skúste si to pozrieť na mape:
https://www.fruitmap.org/
Polievka z medvedieho cesnaku
Suroviny:
● 3 hrste medvedieho cesnaku
● 5 menších zemiakov
● 3 cibule
● 1 smotana na šľahanie
● 1 kávová lyžička masla
● štipka soli
● štipka mletého čierneho korenia
● štipka kurkumy
● štipka čili
Postup:
Medvedí cesnak umyjeme a necháme vysušiť, následne posekáme na drobné kúsky.
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a postrúhame na strúhadle na jablká.
Cibuľku si nakrájame nadrobno.
Potom ju orestujeme na štipke masla, pridáme nastrúhané zemiaky a nasekané listy medvedieho cesnaku a zalejeme vodou tak, aby boli všetky ingrediencie zakryté. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, štipku kurkumy a štipku čili korenia.
Necháme variť pod pokrievkou asi 10 minút. Po 10 minútach odstavíme, necháme trošku vychladnúť a rozmixujeme. Pridáme smotanu na šľahanie a mixujeme ďalej, kým polievka nemá krémovú konzistenciu. Ak je príliš hustá, zriedime mliekom.
Necháme ešte raz prejsť varom a podávame. Ozdobíme nasekanými lístkami medvedieho cesnaku.
Krémové polievky podávame s opečeným pečivom alebo krutónmi. Môžeme posypať opraženými tekvicovými semienkami.
Rizoto s medvedím cesnakom
Suroviny:
● 150 g guľatozrnnej ryže
● 450 ml zeleninového vývaru
● 1 zväzok / hrsť medvedieho cesnaku
● 1 šalotka
● 150 ml bieleho vína
● 15 g strúhaného parmezánu
● 25 g masla
● olej
● štipka mletého čierneho korenia
● štipka soli
Postup:
Šalotku nakrájame nadrobno a na malom plameni ju orestujeme. Pridáme ryžu a podlejeme vínom. Keď sa všetka tekutina vyparí, pridáme 1 naberačku vývaru. Za občasného miešanie počkáme, kým sa vývar neodparí. Keď sa tak stane, pridáme druhú naberačku. Takto pokračujeme, kým ryža nie je uvarená al dente. Do už odstavenej ryže pridáme maslo, ktoré chuť rizota zjemní. Osolíme, okoreníme a pridáme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak a postrúhaný parmezán.
Šampiňóny plnené bryndzou a medvedím cesnakom
Suroviny:
● 15 väčších šampiňónov
● 2 hrste medvedieho cesnaku
● 60 g smotanovej nátierky
● 60 g bryndze
● 4 väčšie rajčiny
● ¼ cibule
● štipka kurkumy
● chlieb
Postup:
Zo šampiňónov odstránime nožičky. Hlávky, ktoré nám ostali, opatrne umyjeme. Umyjeme si zeleninu a medvedí cesnak a všetko nakrájame nadrobno. Jednu paradajku treba pokrájať na plátky a odložiť bokom.
V miske zmiešame smotanovú nátierku s bryndzou a pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu a medvedí cesnak. Posypeme kurkumou a poriadne premiešame.
Touto zmesou naplníme hlávky šampiňónov. Navrch poukladáme plátky paradajky, ktoré sme si dali bokom.
Pečieme na 150 stupňoch 20 minút, ale sledujeme ich, aby sa nám nepripiekli. Podávame s chlebíkom.
Nátierka z medvedieho cesnaku
Suroviny:
● 100 g masla
● 100 g nátierkového masla, ideálne Lučiny
● 2 hrste medvedieho cesnaku
● štipka soli
● štipka mletého čierneho korenia
Postup:
Maslo aj nátierkové maslo polhodinku pred prípravou vyberieme von z chladničky, aby zmäklo. V žiadnom prípade ho neroztápame umelo v mikrovlnke. Medvedí cesnak si umyjeme a necháme vyschnúť. Po vyschnutí ho nasekáme nadrobno.
Maslá a nasekaný medvedí cesnak zmiešame. Pridáme soľ, mleté čierne korenie – a nátierka je hotová. 🙂
Pesto z medvedieho cesnaku
Suroviny:
● 1 zväzok / plná hrsť medvedieho cesnaku
● 2 hrste kešu / vlašských orechov
● 4 polievkové lyžice olivového oleja
● parmezán
● štipka soli
Postup:
Medvedí cesnak dôkladne umyjeme a necháme vyschnúť. Dáme ho do misky, pridáme olivový olej a orechy. Všetko poriadne rozmixujeme. Následne pridáme parmezán a soľ, premiešame vareškou. Pesto uskladníme do vákuovo uzatvárateľných nádob a odložíme do chladničky.