Ryby. Zdroj zdravia a klasická suroviny v jedálničku v Japonsku a Škandinávii. Japonci a obyvatelia Škandinávie sa dožívajú vysokého veku a tešia sa zdraviu. Početné štúdie ukázali, že na ich zdravie a dlhovekosť má vplyv ich strava.
Slováci si rybu doprajú prevažne na vianočnom stole. Kapra.
Existuje však množstvo rýb, ktoré kúpite bežne v obchode. Treba to využiť a svoj jedálniček oživiť o túto zdravú dobrotu.

Rybacia nátierka inak

Rybacia nátierka je klasika, ktorú poznáme z detstva. Dnešná moderná kuchyňa ju trochu vylepšila. Je veľmi chutná a jej príprava rýchla. Výborná kombinácia na ráno.

Suroviny:

● 300 g sardiniek vo vlastnej šťave
● 4 vajíčka
● 200 g taveného syra
● 100 g bieleho jogurtu
● 1 ks jarnej cibuľky
● 2 polievkové lyžice horčice
● soľ
● mleté čierne korenie
● 1 kávová lyžica citrónovej šťavy

Postup:

Vajíčka si uvaríme natvrdo. Počkáme kým vychladnú a zatiaľ si nakrájame jarnú cibuľku, zmiešame ju s taveným syrom, jogurtom, horčicou, a pridáme vykostené sardinky bez šťavy (rybky rozdelíme na polovice a vyberieme chrbticu).
Po vychladnutí vajíčka pokrájame na malé kocky alebo postrúhame na strúhadle na syr.
Je lepšie vajíčka strúhať, nátierka sa potom ľahšie natiera na pečivo, nedrobí sa a netrúsi sa.
Všetko dobre premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením. Ak chcete, môžete pridať viac jarnej cibuľky.
Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame s pečivom podľa chuti.

Rybacia nátierka

Tuniak s tekvicovým pyré

Za tento recept by sa nemuseli hanbiť ani profesionálni kuchári. Rýchle, ľahké a originálne. Presne ako dnešná moderná kuchyňa.

Suroviny:

● 2 ks steaku z tuniaka
● 2 ks väčších zemiakov
● ½ hokkaido tekvice
● 20 g masla
● olivový olej
● muškátový oriešok
● soľ
● mleté čierne korenie

Postup:

Tekvicu očistíme od jadierok a nakrájame na kocky. Ošúpeme zemiaky a nakrájame na kocky. Spolu s tekvicou dáme variť do osolenej vody. Necháme uvariť domäkka. Zlejeme vodu a rozmixujeme ponorným mixérom na pyré. Ochutíme korením, pridáme maslo a trošku muškátového oriešku. Podľa chuti dosolíme.
Zatiaľ si osolíme a okoreníme tuniakové steaky. Stačia mu 3-4 minútky na panvici. Opražíme z každej strany a podávame.
Pyré môžeme ozdobiť opečenými tekvicovými semienkami.

Tuniak s tekvicovým pyré

Paella

Klasické jedlo španielskej kuchyne plné rýb a morských plodov. Paella je veľmi špecifická. Buď sa jej neviete dojesť, alebo ju nemôžete ani cítiť. Nič medzi tým. Tento recept je teda pre milovníkov paelly.

Suroviny:

● 5 ks langusty
● 200 g mrazených morských plodov
● 200 g španielskej ryže
● 1 ks väčšej cibule
● 5 ks väčších rajčín
● 100 g mrazenej zelenej fazuľky
● ½ litra rybacieho vývaru
● 1 kávová lyžička mletej červenej papriky
● soľ
● mleté biele korenie
● olivový olej

Postup:

Rajčinky najprv zbavíme šupky. Narežeme malý krížik na šupke rajčín, vložíme ich do vriacej vody a následne do studenej. Šupku potom bez problémov stiahneme. Takto očistené a na kúsky nakrájané rajčiny spolu s najemno nakrájanou cibuľou opražíme na olivovom oleji. Ochutíme soľou, bielym korením a pridáme mletú červenú papriku. Pridáme mrazenú zelenú fazuľku. Následne pridáme ryžu. Všetko spolu mierne opražíme. Pridáme langusty, morské plody, a zalejeme rybacím vývarom.
Varíme, až kým sa neuvarí ryža a neodparí voda. Pozor na konzistenciu, ryža nemá byť suchá, ale krémová.
Polejeme citrónovou šťavou a podávame.

Paella

Zubáč so zemiakmi

Zubáč je ryba, ktorú bežne kúpite aj v malých potravinách. Zubáč, ako každá ryba, obsahuje veľa bielkovín a sacharidov. Jednoducho, zdravá pochúťka.

Suroviny:

● 4 ks filet zubáča
● 700 g zemiakov
● 2 strúčiky cesnaku
● 15 g sušeného tymianu
● mleté čierne korenie
● soľ
● olivový olej
● korenie na ryby
● ½ citróna

Postup:

Osušené ryby zbavíme kosti, ak nejaké obsahujú. Každý kus samostatne potrieme olejom, osolíme a okoreníme. Posypeme aj sušeným tymianom. Necháme pol hodinku odpočívať, aby ryba nasala chute.
Kým čakáme, zemiaky si nakrájame na mesiačiky a uvaríme. Nie však úplne domäkka. Keď sú skoro mäkké, zlejeme vodu a dáme piecť do trúby. Ak sa Vám nechce čakať kým sa trúba rozohreje, môžete ich osmažiť na oleji.  
Pripravíme si panvicu s olejom, ryby očistíme od korenia, v ktorom sa marinovali. Pokvapkáme citrónovou šťavou a potrieme roztlačeným cesnakom.
Opečieme, aby vznikla jemná opečená vrstva.
Môžeme podávať.

Zubáč so zemiakmi

Lososovo-špenátové lasagne

Kto by čakal rybu v lasagniach? Je to však príjemné prekvapenie a zaujímavé spojenie chutí.

Suroviny:

● 1 balík lasagne
● 500 g mrazeného špenátu
● 500 g lososa
● 1 ks citrónu
● 500 g mascarpone
● 150 g strúhaného parmezánu
● 3 strúčiky cesnaku
● 20 g masla
● soľ
● mleté čierne korenie

Postup:

Na panvici si roztopíme maslo a opražíme v ňom na plátky nakrájaný cesnak. Pridáme špenát, osolíme a okoreníme, chvíľku dusíme. Pridáme mascarpone a premiešame.
Lososa vyumývame a zbavíme kože. Po umytí ho treba osušiť aspoň papierovou utierkou. Pokrájame ho na tenké plátky, posolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Pripravíme si zapekaciu misu a potrieme ju maslom. Uložíme vrstvu lasagní, následne špenát s mascarpone. Nasleduje vrstva lososových plátkov. Posypeme parmezánom a opakujeme postup.
Vrstvíme, kým máme suroviny.
Pečieme pol hodinku pri 180 stupňoch. Servírujeme posypané parmezánom.

Lososovo-špenátové lasagne