Slovensko je bohaté na tradície a zvyky. Čo región, to iné vianočné zvyky. Ba čo viac, čo rodina, to iné zvyky. Nie je to inak ani pri vianočných polievkach. Každá rodina má tú svoju. Niekde dokonca varia aj dve-tri vianočné polievky naraz. Rokmi došlo k mutáciám, avšak základ ostáva rovnaký. Zostavili sme pre vás 4 recepty na tradičné vianočné polievky vyskytujúce sa na slovenskom vianočnom stole.
1. Tradičná vianočná kapustnica
Najobľúbenejšia polievka na vianočnom stole. Ochutnať ju môžete na Vianoce u východniarov, rovnako však v okolí Trenčína či na Liptove.
Suroviny:
● 1,5 kg kyslej kapusty
● 2 cibule
● 600 g bravčového mäsa
● 3 l vody
● 100 g sušených húb
● 4 stredne veľké zemiaky
● 2 a ½ klobásy (ideálne domácej)
● 4 strúčiky cesnaku
● 4 bobkové listy
● 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky
● mleté čierne korenie
● malá čili paprička
● štipka muškátového orieška
● olej
Postup:
Cibuľu si nakrájame nadrobno. Opražíme ju dozlatista na horúcom oleji, pridáme na menšie kúsky nakrájané bravčové mäso, bobkový list a muškátový oriešok a pomaly dusíme. Kým sa nám dusí mäsko, do misky s vodou namočíme huby. Keď je mäso napoly mäkké, pridáme mletú papriku. Huby scedíme a pridáme k mäsu. Všetko naďalej dusíme, až kým nie je mäso skoro úplne mäkké. Následne pridáme na malé kúsky nakrájanú premytú kapustu, na kocky nakrájané zemiaky a pokrájané strúčiky cesnaku.
Prilejeme 3 litre vody a necháme na malom ohni 30 – 40 minút. Pred odstavením pridáme na krúžky nakrájanú klobásu a soľ a necháme ešte prevrieť. Ak by ste chceli môžete pridať aj sušené slivky, ktoré dodajú kapustnice ešte zaujímavejšiu chuť! Po odstavení dochutíme červenou paprikou. Táto výborná polievka sa najčastejšie podáva s krajcom chleba.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Vianočné darčeky – Najlepšie tipy pre každého
2. Šošovicová vianočná polievka so slivkami
Polievka častejšie konzumovaná na Nový rok. Na Vianoce sa podáva najmä v oblasti Horehronia.
Suroviny:
● 500 g šošovice
● 100 g sušených sliviek
● 120 g cibule
● 1,5 litra vody
● 3 bobkové listy
● 50 g hladkej múky
● 200 ml sladkej smotany na varenie
● 5 guliek celého čierneho korenia
● 30 g bravčovej masti
● ½ čajovej lyžičky drvenej rasce
● ocot
● citrónová šťava
● soľ
Postup:
Umyté a nakrájané slivky vložíme do hrnca s 1,5 l vody, pridáme soľ, rascu, korenie a bobkový list. Privedieme do varu a varíme cca 5 minút. Pridáme scedenú sterilizovanú šošovicu a necháme variť na malom plameni.
Na masti si zatiaľ dozlatista osmažíme nakrájanú cibuľu. Pridáme múku a opražíme, čím si vytvoríme zápražku. Zalejeme ju troškou polievky (iba voda, nie šošovica) a zápražku trošku rozvaríme. Takto rozvarenú zápražku vlejeme do hrnca s polievkou. Nakoniec už iba pridáme smotanu na varenie a povaríme. Po odstavení ešte dochutíme citrónovou šťavou a octom, ale celý čas ochutnávame, aby sme to neprehnali.
3. Hubová vianočná polievka
Najčastejšie nájdeme hubovú polievku na sviatočnom stole na severovýchode Slovenska a preslávili ju najmä Rusnáci.
Suroviny:
● 6 stredne veľkých zemiakov
● 50 g sušených dubákov
● 150 ml smotany na varenie
● 6 polievkových lyžíc masla
● 4,5 polievkovej lyžice múky
● mleté čierne korenie
● soľ
Postup:
Na panvici si rozpustíme maslo a spravíme zápražku s múkou. Zalejeme vodou, ktorú predtým necháme zovrieť v kanvici. Pridáme nakrájané huby, osolíme a okoreníme. Zemiaky nakrájame na kocky a pridáme k hubám. Necháme variť 15 minút. Pridáme smotanu na šľahanie, poriadne pomiešame, odstavíme a máme hotovo. Dobrú chuť!
4. Rybacia vianočná polievka
Rybacia polievka sa najviac vyskytuje v oblasti, kde bol kedysi bežný rybolov. Typická je pre Podunajskú kotlinu.
Suroviny:
● zvyšky ryby / odrezky
● 100 g koreňovej zeleniny
● 1 polievková lyžica octu
● 1 čajová lyžička sušeného tymianu
● 1 cibuľa
● 1 polievková lyžica hladkej múky
● 2 polievkové lyžice masla
● 2 litre vody
● 2 bobkové listy
● 5 guľôčok celého čierneho korenia
● soľ
Postup:
Zvyšky ryby (okrem vnútorností), 5 guľôčok čierneho korenia, tymian, bobkový list, 1 polievkovú lyžicu octu a 1 kávovú lyžičku soli zalejeme vodou a dáme variť na malý plameň, cca na pol hodinku. Najemno si nastrúhame cca 100 g koreňovej zeleniny a opražíme ju na masle s cibuľou. Polievkový vývar precedíme a do polievky oberieme mäso od kostí. Zahustíme svetlou zápražkou (1 polievková lyžica masla a 1 polievková lyžica hladkej múky). Do zápražky (nie naopak) pridáme vývar a nastrúhanú zeleninu. Povaríme asi polhodinu a na záver dosolíme.
Páčili sa vám tipy na tradiné vianočné polievky zo Slovenska? Pre milovníčky pečenie tu máme ďalší článok na tému: Vianočné pečenie – 4 najlepšie recepty.