Jesť sa musí. Či je zima alebo leto. V lete sa nám nechce stáť v rozhorúčenej kuchyni, rovnako náš apetít klesá. Často nám stačí ovocie a niečo suché. Je to prirodzené.
Dnes si preto pripravíme letné menu, ktoré osvieži. Navyše pri tom použijeme sezónne produkty.

Studená uhorková polievka

Suroviny:

● 2 ks uhorky
● 250 ml smotany na šľahanie
● 4 strúčiky cesnaku
● 80 ml bieleho jogurtu
● 1 kávová lyžička kôpru
● 1 kávová lyžička cukru  
● soľ
● mleté čierne korenie

Postup:

Uhorky si umyjeme a očistíme. Jednu nastrúhame na jemnom strúhadle, druhú si nakrájame na kocky.
Do postrúhanej uhorky roztlačíme strúčiky cesnaku, pridáme soľ, mleté čierne korenie, lyžičku cukru a lyžičku kôpru. Poriadne rozmiešame a pridáme 20 ml jogurtu. Zmes dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Na záver pridáme zvyšnú časť jogurtu a smotanu. Posledný krát premiešame a dozdobíme kockami uhorky a posypeme kôprom.

Cestovinový šalát

Suroviny:

● 400 g cestovín ( ideálne vrútky alebo fusilli )
● 250 ml kyslej smotany
● 250 ml majonézy
● 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
● 1 konzerva sterilizovaného hrášku / cíceru
● 2 ks paradajky
● 2 ks papriky
● soľ
● mleté čierne korenie

Postup:

Cestoviny si uvaríme al dente. Pri varení prilejeme do vody trošku viac oleja ako sme zvyknutí. Po uvarení ich schladíme studenou vodou. V samostatnej mise si zmiešame majonézu a kyslú smotanu. Postupne do nej pridáme všetky ingrediencie. Konzervy však najskôr zlejeme z nálevu. Pridáme teda odcedenú kukuricu, hrášok/ cícer a tuniaka, pridáme nadrobno nakrájané papriky a paradajky. Pridáme soľ a mleté čierne korenie a premiešame. Nakoniec pridáme cestoviny a v zmesi ich poriadne premiešame, aby sa cestoviny pekne obalili.

Ovocno-smotanový koláč – nepečená dobrota

Suroviny:

● 2 tégliky kyslej smotany
● 2 tégliky bieleho jogurtu
● 200 g ovocia podľa vlastného výberu (napr. jahody, ríbezle, broskyne)
● 2 ks vanilkový cukor
● 1 balík dlhých detských piškót / 1 balík svetlých Bebe keksov

Postup:

Smotany a jogurty si dobre vymiešame s vanilkovým cukrom. Dno sklenenej nádoby vyložíme piškótami/ Bebe keksami. Na prvú vrstvu nanesieme krém, na krém ovocie narezané na plátky. Pokračujeme ešte dvoma vrstvami. Koláč ukončíme vrstvou ovocia.
Dáme na 2 hodiny do chladničky a hor sa do maškrtenia, ktoré osvieži 🙂