O zdravie a imunitu sa musíme starať celoročne. Hlavne teraz je dobré dať telu všetko, čo potrebuje. Ideálne prostredníctvom stravy. Vyvážená strava by mala nahradiť všetky doplnky a tabletkové vitamíny. Dodajte telu vitamínové bomby, aby malo silu odolávať prípadným nebezpečenstvám.
Kapusta je vitamínová bomba, ktorú už zvyčajne máte doma, alebo ju bez problémov kúpite. Hor sa na kyslé recepty 🙂

Kapustová polievka

Suroviny:

● 1,5 kg kyslej kapusty
● 1 hrsť hríbov
● 250 ml mlieka
● 250 ml smotany na šľahanie
● 100 ml oleja
● podľa potreby hladkú múku
● soľ
● mleté čierne korenie

Postup:

Hríby si pred prípravou namočíme do vody. Do hrnca dáme kyslú kapustu, scedené huby, a zalejeme vodou.
Z múky a oleja pripravíme zápražku, pridáme trošku vody, premiešame, a vlejeme do kapusty.
Pripravíme si zátrepku – v mlieku rozmiešame múku a vlejeme do kapusty. Nakoniec pridáme smotanu na šľahanie, osolíme a okoreníme, a necháme prevrieť ešte 25 minút.

Kapustová polievka

Zapekaná kapusta s hubami

Suroviny:

● 1 celá hlávková kapusta
● 4 hrste sušených hríbov
● 5 ks vajec
● 3 ks rajčín
● 5 ks strúčikov cesnaku
● 3 ks cibuľa
● 100 g cestoviny
● 1 polievková lyžica mletej sladkej červenej papriky
● 1 polievková lyžica hubového korenia
● mleté čierne korenie
● soľ
● olej

Postup:

Huby namočíme do vody.
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme scedené huby. Posypeme hubovým korením a pražíme na slabom plameni asi 5 minút. Neustále miešame. Pridáme nastrúhanú kapustu, nakrájané paradajky, a posypeme červenou paprikou. Osolíme a okoreníme. Na miernom plameni pražíme asi 15 minút. Je nutné premiešavať, aby sa kapusta nepripálila.
Zatiaľ uvaríme cestoviny. Po uvarení ich scedíme, pridáme 2 ks vajíčok a 3 ks prelisovaných strúčikov cesnaku.
Pripravíme si zapekaciu misu. Potrieme ju olejom a nasypeme do nej cestoviny. V podstate ich použijeme ako obklad misy namiesto múky. Na cestoviny nasypeme kapustu a polejeme mliekom s rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pol hodinu na 200 stupňoch.

Zapekaná kapusta s hubami

Kapustové placky so syrom

Suroviny:

● 5 ks zemiakov
● 2 ks vajec
● hladká múka
● 150 g nastrúhaného pevného syra
● 300 g kyslej kapusty
● štipka chilli
● mleté čierne korenie
● soľ
● olej

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a nastrúhame. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu, nastrúhaný syr s nastrúhanými vajíčkami. Ďalej pridáme soľ a mleté čierne korenie. Ak je konzistencia príliš tekutá a nedrží tvar, pridáme podľa potreby múku. Vypracujeme placky, ktoré na oleji opražíme.

Kapustové placky so syrom

Zemiakovo kapustový šalát

Suroviny:

● 2 ks stredne veľkých zemiakov
● 150 g kyslej kapusty
● 2 ks stredne veľkej cibule
● 1 ks kapia
● 100 g kryštálového cukru
● 1 polievková lyžica nakladača
● 150 ml octu
● 150 ml oleja

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť, aby sme ich mohli nakrájať. Nakrájajte ich tak, ako máte najradšej. Nič nepokazíte, ak budú nakrájané na hranolky, alebo na plátky. Cibuľu nakrájame na kolieska, kapustu a kapiu nasekáme nadrobno.
Pripravíme si nálev. Cukor, ocot a nakladač uvaríme. Po uvarení pridáme ešte 150 ml oleja. Pomaly nalejeme na zeleninu, poriadne pomiešame. Ak zelenina v náleve pláva, zlejeme ho, alebo pridáme viac zeleniny 🙂

Zemiakovo kapustový šalát