Ázia veľmi letí. Variácie ázijskej kuchyne dnes môžeme vidieť na každom kroku. Lákajú nás na tom najmä neobyčajné chute, ktoré prekvapia naše chuťové kanáliky a zaujímavé kombinácie.
Táto kuchyňa je trošku náročnejšia na suroviny, ale pri menšom úsilí dnes kúpite aj ingrediencie, ktoré ju robia takou výnimočnou.

Štipľavá kokosová polievka

Suroviny:

● 3 konzervy kokosového mlieka
● ½ l kuracieho vývaru
● 2 polievkové lyžice strúhaného zázvoru
● 2 kávové lyžice zelenej karí pasty
● 1 kávová lyžica chilli pasty
● 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
● 1 kávová lyžica hnedého cukru
● štipka sušenej citrónovej trávy
● olej
● štipka chilli korenia
● soľ
● 1 polievková lyžica koriandra

Postup:

Na oleji opražíme nastrúhaný zázvor, karí pastu, chilli pastu a citrónovú trávu. Za stáleho miešania popražíme asi minútu a prilejeme kurací vývar. Dochutíme cukrom a necháme variť cca 15 minút.
Pridáme kokosové mlieko a varíme ďalších 10 minút. Po odstavení dochutíme limetkovou šťavou, soľou, koriandrom a chilli korením.

 Štipľavá kokosová polievka

Thajská polievka Tom Yum

Suroviny:

● 1 l kuracieho vývaru
● 150 g hríbov
● 250 g kreviet
● 1 ks menšia nôžka zázvoru
● 1 konzerva kokosového mlieka (cca 200 ml)
● 3 strúčiky cesnaku
● 1 ks cibule
● 2 ks paradajky
● 3 kávové lyžičky chilli pasty
● 1 kávová lyžička sójovej omáčky
● 2 polievkové lyžice rybacej omáčky
● 2 kávové lyžičky hnedého cukru
● 2 kávové lyžičky limetkovej šťavy
● štipka citrónovej trávy
● 1 kávová lyžička chilli korenia
● štipka sušenej citrónovej trávy
● štipka koriandra

Postup:

Do vyššej nádoby dáme cesnak, cibuľu, zázvor, chilli, hnedý cukor, citrónovú trávu, limetkovú šťavu a rybaciu omáčku, a všetko rozmixujeme na hladkú zmes.
Kurací vývar zatiaľ privedieme do varu. Keď vývar vrie, pridáme rozmixovanú zmes a chvíľku (cca 5 minút) povaríme prikryté pokrievkou.
Po 5 minútach pridáme huby, krevety, paradajky, pár kvapiek citrónovej šťavy, sójovú omáčku a koriander. Premiešame a ďalej varíme pod pokrievkou 5-7 minút.
Nakoniec pridáme kokosové mlieko a chilli pastu a odstavíme z plameňa. Podávame ozdobené koriandrom.

Thajská polievka Tom Yum

Ázijské hovädzie karí s ryžou

Suroviny:

● 450 g hovädzej sviečkovice
● 200 g šampiónov
● 2 strúčiky cesnaku
● 1 ks cibule
● 1 ks papriky
● 150 g kokosového mlieka  
● 100 g špenátových listov
● 300 g bazalky
● 1 polievková lyžica červenej karí pasty
● 1 polievková lyžica hnedého cukru
● 1 polievková lyžica rybacej omáčky
● 3 polievkové lyžice oleja
● 450 ml vody
● 300 g ryže Basmati

Postup:

Hovädzie mäso nakrájame na plátky (krájame po vláknach). Plátky potrieme cesnakom a olejom. Pražíme na woku, kým nezačne mäsko hnednúť. Následne ho z woku povyberáme a na olej dáme nakrájanú cibuľku a papriku. Podusíme 2 minúty a pridáme šampiňóny. Spolu dusíme, kým nie je všetka zelenina mäkká. Pridáme červenú karí pastu a všetko dobre premiešavame. Kokosové mlieko rozrobíme vo vode a prilejeme na mäsko. Pridáme ešte rybaciu omáčku a hnedý cukor. Neustále miešame a počkáme, kým dosiahneme bod varu.
Stíšime plameň, pridáme mäso, špenát a bazalku, a na miernom plameni povaríme cca 3 minúty.
Podávame s Basmati ryžou, ktorú uvaríme podľa návodu.

Ázijské hovädzie karí s ryžou

Zelené kuracie karí

Suroviny:

● 400 g kuracích pŕs
● 400 g zelenej fazuľky
● 400 ml kokosového mlieka
● 1 ks šalotka
● 3 ks chilli papričky
● 1 ks červenej papriky – kapie
● 2 polievkové lyžice zelenej karí pasty
● 1 kávová lyžica sušenej citrónovej trávy
● 2 polievkové lyžice kokosového tuku
● 1 kávová lyžička strúhaného zázvoru
● 200 g bambusových výhonkov
● 3 polievkové lyžice šťavy z limetky
● 300 g ryže Basmati

Postup:

Na woku rozohrejeme kokosový tuk a opražíme na kolieska nakrájanú šalotku. Pridáme nastrúhaný zázvor, sušenú citrónovú trávu, a za stáleho miešania chvíľku restujeme. Pridáme zelenú karí pastu, poriadne premiešame a prilejeme kokosové mlieko. Privedieme do varu, vložíme kuracie prsia a varíme cca 15 minút. Pridáme nasekané chilli papričky, bambusové výhonky, a všetko spolu restujeme cca 5 minút. Pridáme zelenú fazuľku a opäť restujeme 5 minút. Poslednú pridáme kapiu a restujeme 3 minúty.
Odstavíme z ohňa a dochutíme limetkovou šťavou. Podávame s Basmati ryžou, ktorú uvaríme podľa návodu.

 Zelené kuracie karí

Ázijské arašidové sušienky

Suroviny:

● 250 g solených arašidov
● 50 ml oleja
● 100 g práškového cukru
● 200 g hladkej múky
● 1 ks vajce na potretie

Postup:

Arašidy rozmixujeme na čo najhladšiu pastu, prisypeme preosiaty práškový cukor a rozmiešame. Následne primiešame preosiatu múku a rozmiešame. Prilejeme olej a rukami premiešavame, kým sa nám nevytvorí súvislé cesto. Cesto vložíme do igelitového sáčku a dáme na pol hodinu do chladničky.
Po vychladení rozvaľkáme na 1 cm hrubé cesto a formičkami vykrojíme sušienky. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 175 stupňoch. Keď začnú sušienky hnednúť, odstavíme.

Ázijské arašidové sušienky