Vianoce sú časom prejedania sa. V tomto období to nie je hriech. Po sviatkoch však treba naskočiť na novú vlnu. Každý máme dosť kapustnice a zemiakového šalátu. Telo, a hlavne náš žalúdok, si potrebujú oddýchnuť. Doprajme im to.

Cestoviny so šunkou a brokolicou  

Suroviny:

• 300 g cestovín podľa vášho výberu
• 150 g nakrájanej šunky
• 1 šálka kyslej smotany
• 300 g brokolice (jedna stredne veľká hlávka)
• 150 g strúhaného syra 
• 100 ml mlieka
• 1 šálka smotany na šľahanie
• mleté čierne korenie
• soľ
• muškátový oriešok

Postup:

Uvaríme si cestoviny a krátko pred odstavením k nim pridáme na ružičky rozobranú brokolicu.
Na panvici si rozrobíme smotanu na šľahanie s kyslou smotanou a pomaly pridávame nadrobno nakrájanú šunku, nastrúhaný syr a mlieko. Ochutíme korením, soľou a štipkou muškátového oriešku.
Privedieme do varu a následne prisypeme zliate cestoviny s brokolicou. Poriadne premiešame. Podávame posypané nastrúhaným syrom.

 Cestoviny so šunkou a brokolicou

Karfiolové rizoto s kuracím mäsom

Suroviny:

• 1 menší karfiol
• 1 a ½ hrnčeka ryže
• 100 g hrášku
• 1 l zeleninového vývaru
• 2 stonky zeleru
• 400 g kuracích pŕs
• 3 strúčiky cesnaku
• 1 cibuľa
• štipka soli
• štipka mletého čierneho korenia
• trocha olivového oleja
• šťava z ½ citróna
• petržlenová vňať

Postup:

Do hrnca si dáme zovrieť zeleninový vývar. Keď začne vrieť, pridáme ryžu. 5 minút necháme variť a potom pridáme nadrobno nakrájaný karfiol. Spolu necháme uvariť domäkka.
V druhom hrnci si na oleji opražíme cibuľku a pridáme pretlačený cesnak. Trošku orestujeme a primiešame na malé kúsky nakrájané kuracie prsia. Dochutíme mletým čiernym korením a 10 minút mäsko povaríme. Po 10 minútach pridáme nakrájaný zeler a hrášok a spolu varíme ešte 5 minút. Keď je ryža uvarená, pridáme do nej mäsovú zmes.
Dochutíme a podávame s petržlenovou vňaťou, pokvapkané citrónovou šťavou. 

Pečené zemiaky s rozmarínom

Suroviny:

• 1 kg zemiakov
• 1 zväzok čerstvého rozmarínu
• 1 polievková lyžička sušenej bazalky
• olivový olej
• soľ

Postup:

Umyté a na mesiačiky nakrájané zemiaky premiešame so soľou a sušenou bazalkou. Uložíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pokvapkáme olejom a navrch uložíme rozmarín. Vôňa rozmarínu sa pekne spojí so zemiakmi. Pečieme na 220 stupňoch, kým nie sú zlatisté.