V dnešnej uponáhľanej dobe 21. storočia sme zvyknutí na určité štandardy. Už to u nás dávno nie je o obmedzovaní a nedostatku. Ale predstavte si, že by ste sa na chvíľu vrátili v čase do doby, kedy všetko dávalo väčší zmysel. Tak napríklad si predstavte, že máte len 10 pokusov urobiť naozaj dobré fotografie, ktoré o pár sekúnd držíte v ruke. Celý proces vnímania sa zrazu úplne zmení. Prinúti vás to viac premýšľať a sústrediť sa na daný okamih, aby ste ho vedeli čo najlepšie zaznamenať.

Objavujte svet staronovým spôsobom

Do popredia sa momentálne síce dostávajú vychytené technologické novinky, no nezabudnuteľnú skúsenosť vám prinesú práve analógové fotoaparáty. Ak si nie ste istí či je to váš „šialok kávy“, overte si to! Spoločnosť CEWE poskytuje službu na predajniach CEWE FOTOLAB, prostredníctvom ktorej si fotoaparát požičiate, a navyše zadarmo. Stačí si kúpiť náplň v podobe fotopapiera. Ak si tento spôsob zachytávania momentov zamilujete a zvažujete kúpu môžete si zo širokej ponuky vybrať práve u špecialistov, ktorí tieto fotoaparáty zapožičiavajú – všetko na jednom mieste.

Aby sme vám priblížili ako to celé zhruba funguje, urobili sme malú testovačku. Zapožičali sme si fotoaparáty Fujifilm Instax Mini 8 a Polaroid Originals One Step 2. Oba sme vzali so sebou von, vyskúšali ich schopnosti a tak trochu aj tie naše. 

Fujifilm Instax Mini 8

Malý kompaktný a rozkošný. Približne takto by sme tento zázrak stručne charakterizovali, aj keď v sebe skrýva ešte o čosi viac. Tento fotoaparát disponuje jednoduchým ovládaním, ktoré môžeme zhrnúť do troch krokov. Pomocou tlačidla umiestneného na hornej strane fotoaparát spustíme, tlačidlo pre zvolenie správnej expozície potom nastavíme do optimálnej polohy tak, aby korešpondovala s oblohou a nakoniec stačí už len stlačiť spúšť. Onedlho máme snímku v ruke a môžeme sa nechať unášať magickým momentom znovuzrodenia zachyteného okamihu. Jednoduché, čo poviete?

Manipuláciu a ovládanie sme si rýchlo osvojili. Treba byť však ostražitý pri nastavovaní správnej expozície, pretože na tom naozaj záleží. Výsledné fotografie sú v malinkom formáte – vo veľkosti kreditnej karty, ktorý sa vám zmestí do peňaženky. Foťte s dostatočným odstupom a dobre si rozmyslite kompozíciu. Ak ide o outodoorové fotenia bude fajn, ak vám slnko svieti za chrbtom. Po vytlačení je najlepšie fotografiu schovať na nejaké tmavé miesto, napríklad si ju strčte do vrecka alebo vložte do krabičky od fotopapiera. Chvíľu trvá, kým sa farby dostanú do finálnej verzie, no výsledok je fascinujúci. Myslím, že tomu ľahko podľahnete

Polaroid Originals One Step 2

Originálny retro dizajn a moderné prvky, to je Polaroid Originals OneStep 2. Ovláda sa jedným tlačidlom umiestneným vpredu vedľa objektívu. Je to poriadny elegán s nízkou hmotnosťou takže ho môžete pokojne nosiť všade so sebou. Vo vnútri skrýva vysokokapacitnú batériu, nabíja sa pomocou USB kábla – tak trochu spojenie minulosti s prítomnosťou. Medzi funkcie fotoaparátu patrí možnosť korekcie expozície, samospúšť, alebo použitie blesku za zhoršených svetelných podmienok. Polaroid používa klasické polaroidové filmy typu 600 alebo I-Type a dáva vám tak možnosť úplnej slobody prejavu. Proporčne je fotografia pri Polaroide väčšia a má štvorcový tvar, pri Instaxe dostanete menší rozmer s obdĺžnikovým formátom. Pilotné fotky najskôr nemusia byť presne podľa vašich predstáv, no určite prídete nato, ako to rýchlo vylepšiť. Strážte si kompozíciu a majte dobrú vzdialenosť od objektu, dôležité je tiež myslieť na svetelné podmienky. Ostatné už pôjde úplne hravo

Nášho ♥ šampión je …

Instax foto

Návykový pocit keď sa biely kus fotopapiera, ktorý držíte v ruke zrazu mení na jasnejšie a jasnejšie línie – je to definitívne! Podľahli sme analógovému čaru. Za nás je víťazom práve Instax, pretože sa s ním lepšie pracuje a objekt sme vedeli ľahšie zachytiť. Detailnejšie sme jednotlivé atribúty z našich pocitov zhrnuli v plusoch a mínusoch v nasledujúcom prehľade.

Instax: 

+ štýlový dizajn

+ výber z množstva farebných prevedení

+ jednoduchá manipulácia

+ automatické ovládanie jasu

+ integrovaný blesk

+ praktická veľkosť a hmotnosť 

+ šikovné malé fotografie

+ kvalitné vyváženie farieb

– napájanie pomocou AA batérií

Polaroid:

+ retro dizajn

+ samospúšť

+ veľkokapacitná batéria

+ nabíjanie pomocou USB kábla

– zložitejšie zachytenie momentu

– zložitejšia manipulácia 

– nepraktický tvar

– drahšie a menej kusové náplne

instax polaroid photos

Nájdi svojho víťaza aj ty

Ak hľadáte kompaktnú veľkosť, jednoduchú manipuláciu, trendy dizajn a chcete si užiť svoje momenty prostredníctvom malých pripomienok v podobe šikovných fototgrafií stavte na Instax. Bude dokonca originálnym darčekom, pretože sa s ním ľahko naučí pracovať naozaj každý a jednoznačne poteší všetky kreatívne duše.

Ak naopak hľadáte niečo o štipku zložitejšie, retro prevedenia sú vaša srdcovka, uprednostňujete štvorcový formát a viac sa zamýšľate nad kompozíciou, jasným víťazom je pre vás práve Polaroid

Zakaždým, keď stlačíte spúšť fotoaparátu, prebehne tisíce chemických procesov, ktoré zachytia daný moment fascinujúcim spôsobom. Prečo na chvíľu nezabudnúť na uponáhľanosť a stres práve týmto spôsobom.

photos