Naše babky to proste vedia. Nech dvihne ruku ten, koho babička je najlepšia kuchárka na svete. Nikto nevarí tak, ako babka. Je to aj tým, že používajú rokmi overené recepty. Poďte ich s nami skúsiť.

staré recepty

Segedínsky guláš

Suroviny:

♥ 600 g kyslej kapusty
♥ 600 g bravčového pliecka
♥ 250 ml šľahačkovej smotany
♥ 3 ks stredne veľkej cibule
♥ 1 polievková lyžica bravčovej masti
♥ 4 strúčiky cesnaku
♥ celá rasca
♥ 2 ks bobkový list
♥ mleté čierne korenie
♥ mletá červená paprika
♥ kurkuma
♥ guľášové korenie
♥ soľ

Postup: 

Začneme bravčovým mäskom, ktoré si dôkladne umyjeme a odstránime z neho mastné časti. Následne ho nakrájame na malé kocky a posypeme gulášovým korením ( ním nemusíte šetriť), a necháme odstáť v chladničke.
vo väčšom hrnci si zohrejeme bravčovú masť ( môžete použiť aj olej) a podusíme na ňom cibuľu nakrájanú na väčšie časti ( rozhodne nie úplne nadrobno). Keď cibuľa chytí zlatistú farbu odstavíme ju a posypeme mletou červenou paprikou ( znova nešetríme). Poriadne premiešame a pridáme nakrájané bravčové mäso. Už v tejto fáze začneme s dochucovaním. Pridáme kurkumu, mleté čierne korenie, rascu a bobkové listy. Koreniny a mäsko poriadne premiešame a vrátime na sporák. Pod pokrievkou dusíme asi 15 minút, kým mäsko nepustí šťavu. Po 15 minútach prilejeme pohár vody a dusíme ešte cca 25 minút.
Kým sa mäsko dusí vo vlastnej šťave, pripravíme si kapustu- opláchneme ju, pokrájame na rezance a pridáme ju do veľkého hrnca k mäsu. Ak máte radi segedínsky guláš kyslejší, prilejte aj šťavu z kapusty. Ak je šťavy málo ( mäso a kapusta by mali byť pod hladinou), pridáme vodu. Dusíme 25 minút a pridáme roztlačený cesnak. Dusíme ešte 10 minút. Ak je mäsko zmäknuté, ale nie rozvarené, môžeme odstaviť z plameňa. Po odstavení pridáme šľahačkovú smotanu a poriadne premiešame. Povaríme už iba chvíľku a na záver dochutíme ( ak sa nám zdá, že je to nutné). Podávame s parenou knedľou.

Segedínsky guláš

Zemiakové placky

Suroviny:

♥ 6 ks zemiakov
♥ 6 strúčikov cesnaku
♥ 2 ks vajec veľkosti M
♥ 2 polievkové lyžice hladkej múky
♥ štipka sušeného majoránu
♥ štipka drvenej rasce
♥ mletá červená paprika
♥ mleté čierne korenie
♥ soľ
♥ olej na vyprážanie

Postup:

Umyté a očistené zemiaky nastrúhame na strúhadle (polovicu zemiakov najemno, polovicu nahrubo), pridáme k nim 2 vajíčka a preosiatu hladkú múku. Premiešame a dochutíme- pridáme mleté čierne korenie, soľ, mletú papriku, majorán a rascu. 3 ks strúčikov cesnaku roztlačíme a pridáme do cesta.  Vypracujeme cesto, ktoré sa nesmie roztekať. Ak cesto nedrží pohromade, je nutné pridať múku, kým cesto nebude držať tvar.
Pripravíme si panvicu s troškou oleja. Pomaly, pomocou lyžice cesto vložíme na rozpálený olej a roztrieme do podoby placky. Opražíme do zlatista z oboch strán.
Placky nasajú dosť oleja, po upražení je dobré položiť ich na papierovú utierku. Ešte za horúca potrieme zvyškom cesnaku (3 strúčiky), ktorý sme taktiež roztlačili.

zemiakové placky

Bryndzová polievka

Suroviny:

♥  250 g bryndze
♥ 1 ks väčšej cibule
♥ 3 ks väčších zemiakov
♥ 1 hrnček plnotučného mlieka
♥ 1 kávová lyžička sladkej mletej papriky
♥ štipka soli
♥ štipka masla

Postup:

Cibuľu si nakrájame na drobno, a na masle opražíme do sklovita. Pridáme mletú papriku a premiešame. Papriku pridávame až k záveru praženia, aby nezhorkla. Ihneď pridáme nadrobno nakrájané zemiaky a podlejeme 3 hrnčekmi vody.
Varíme pod pokrievkou cca pol hodinku.
Po prevarení rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, pridáme bryndzu, soľ, mlieko a necháme zovrieť. Občas premiešame, aby sa neprichytila na dno.
Podávame s chlebom alebo pečenými škvarkami. Alebo s oboma ♥

brynzdzová polievka