Poznáte to, vonku je horúco a človek len hľadá malý kúsok tieňa, v ktorom by sa schladil. Z každého rohu na nás vykúkajú stánky so zmrzlinou a vieme, aké ťažké je odolať. V lete väčšina z nás schudne nejaké to kilo navyše, a ak chcete, aby to bol aj váš prípad,  tak by ste to so zmrzlinou nemali veľmi preháňať. Jeden kopček sa pokojne môže vyšplhať až na 200 kalórii, čo je energetická hodnota ľahšieho šalátu na obed. Ako sa ale zmrzliny nevzdať a pritom nepribrať? Urobte si domácu zmrzlinu sami! Potrebujete na to len pár základných surovín a z výsledku budete milo prekvapené!

Svieži ovocný sorbet

Ako samotný názov receptu vypovedá, základom zmrzliny je ovocie. Veľa ovocia. Nám najviac chutil melónový sorbet, na ktorý potrebujete len melón a plech na pečenie! Melón nakrájame na drobné kúsky a poukladáme na plech. Ten následne vložíme do mrazničky aspoň na dve hodiny a po úplnom zamrznutí ho rozmixujeme. Zmes vložíme do misky a na ďalšie dve hodinky necháme odležať v mrazničke. Mňam! Recept chutí skvele aj lesným ovocím či jahodami.

domáci ovocný sorbet

Zdravá ruská zmrzlina

Potrebujeme:

  • 2 balenia grahamových sušienok (pre čo najzdravšiu verziu zvolíme sušienky bez obsahu cukru)
  • ¾ šálky mrazeného ovocia
  • ½ banánu nakrájaného na drobné kúsky
  • 1 šálku smotany na šľahanie
  • 1 šálku nízkotučného bieleho jogurtu
  • Med na dosladenie
domáca zmrzlina so sušienkami

Postup:

Plech na pečenie vyložíme alobalom tak, aby presahoval cez okraje plechu. Na plech naukládame vedľa seba sušienky a do mixéra vložíme mrazené ovocie, nadrobno nakrájaný banán a zmes do hladka rozmixujeme. V druhej miske vyšľaháme smotanu s jogurtom a postupne primiešame k ovocnej zmesi. Ešte raz rozmixujeme, dosladíme a vrstvu nanesieme na sušienky, uhladíme a nanesieme ďalšiu vrstvu sušienok. Vložíme do mrazničky aspoň na 4 hodiny a môžeme podávať. Lahôdka!

Rýchla trasená zmrzlina bez čakania

No dobre, tu sme si s kalóriami trošku uleteli. Opäť platí, že všetkého veľa škodí a ak si túto zmrzlinu doprajete len v nedeľu, vaša postava tým vôbec neutrpí. Za to sa vám poďakujú vaše chuťové poháriky. Mmmmm to je dobrota!

Potrebujeme:

  • 1 kondenzované mlieko v plechovke
  • 200 ml mlieka
  • 150 g soli
  • 2 uzatvárateľné plastové vrecká (jedno menšie a druhé väčšie)

Postup:

Do menšieho vrecka pridáme kondenzované aj klasické mlieko a vrecko poriadne uzavrieme. Do väčšieho pridáme drvený ľad a soľ. Možno tomu nebudete veriť, ale pod vplyvom soli sa ľad začne topiť a tento proces tak spôsobí prudké zníženie teploty vo vnútri vrecka. Menšie uzatvorené vrecko umiestnime uprostred a teraz to príde – TRASIEME! Triasť s obsahom budeme asi 2 minúty, a preto vám odporúčame chrániť si ruky rukavicami. Výsledok ale stojí za to! Vyberieme menšie vrecko, otvoríme a úžasná sladká zmrzlinová pochúťka je na svete!

zmrzlina zo salka s čokoládou